Competitions

WHITEHAVEN CRYSTALS

In collaboration with Ricky Suen, Nicholas Ho & Rosanna Kwok

Driven by the desire to dedicate the vast majority of the ground floor to public realm, and hence to foster cross connections through the site to the harbour, an indexical framework was established to create an articulated landscape that divides the site diagonally to provide new pedestrian and vehicular through-routes.

The dis-used Victorian Bathhouse is to be partially retained and converted to an art gallery coupled with a multi-storey carpark. The private clubhouse is located at podium level and, while formally connecting the different volumes, provides access to the 3 residential blocks facing the harbour.

Informed by the typical courtyard arrangement of building blocks in the city, the proposed arrangement of the residential blocks and the office block is based around the creation of lightwells and terraces that separates and reduces the volumes to allow for maximum light penetration.

Advertisements

ARTS FUND PAVILION

In collaboration with Nicholas Ho



CO-EVOLUTIONARY LIVING

SPACE Award for Design Excellence 2008

Published: SPACE 492 p.32

In collaboration with JinTack Lim

Due to changes in society and people’s evolving needs, typical housing typologies prove unsuitable and inefficient. The starting point of our proposal is to come up with a solution which tackles this issue.

Co-Evolutionary Living calls for a mode of living whereby the automobile is integrated into the dwelling. As technology and the automobile industry progresses, cars can provide much more than what it was. The computing and entertainment equipments integrated in cars make them suitable to double as a space in its own right, in particular as offices, with the increasing demands for people to work from home or on the move. The house becomes a docking station for the car, allowing the 2 to work alongside each other in a co-evolutionary manner.

The basic unit is composed of 5 primary petals serving the basic needs of the dwelling: cooking, hygiene, sleeping, storage, and environmental control. Due to the increasing amount of everyday activities that can be carried out while sitting, activities have been arranged in single-height and half-height spaces, allowing for the creation of a compact and efficient dwelling without necessarily compromising in floor area and comfort.

Our proposal is the result of the thorough analysis of the current and future trends in lifestyle. It draws inspiration from Darwin and his theories for evolution and co-evolution. In nature, there are many examples of species that live in a co-evolutionary manner, a lifestyle we feel appropriate for the future.